Sugestii pentru 7 zile de vis in Tara Fagarasului, Destinatia Anului 2020 in Romania

Durată:

7 zile

Munti falnici, ape limpezi, coline idilice marginite de Olt, natura salbatica dar si locuri incarcate de istorie sau spiritualitate. O uimitoare diversitate de comori turistice concentrata pe o raza de cateva zeci de km te cheama sa le descoperi, incarcandu-te cu energie.

Micul ghid de mai jos este gandit cu intentia de a face cat mai usoara si mai placuta descoperirea acestor locuri.

1. Evita graba si stresul. Sosirea si plecarea pot fi si ele zile de vacanta la fel de memorabile.

Zilele de vacanta sunt intotdeauna prea putine, asa ca ar fi ideal sa nu “sacrifici” prima si ultima zi pe drum, ci asigura-te ca fac si ele tot parte din vacanta. Maximizeaza-le contributia la relaxare si reincarcare. Daca te afli pe partea cealalta a Carpatilor, foloseste ziua venirii si a plecarii pentru a savura experienta traversarii Carpatilor. Pleaca de dimineata si alege rute diferite pentru venire si plecare, de exemplu vino pe Valea Prahovei si intoarce-te pe Transfagarasan. Daca poti, evita weekendurile. Savureaza locurile frumoase, planuieste-ti opriri de 1-2 ore, abate-te din drum. Vei ajunge seara, ca dupa o excursie de o zi, incarcat cu energia muntilor si a locurilor spectaculoase de pe drum.

2. A doua zi, dupa ce ai ajuns, nu porni direct in explorare, mai bine cauta sa te linistesti. Nu pleca prea departe, eventual intreaba gazda de locurile interesante din apropiere. Intotdeauna exista un rau, un traseu, un deal cu peisaj minunat chiar in zona. Sau pur si simplu relaxeaza-te acolo unde esti, respira aerul curat si bucura-te de bunatatile locului.

3. Pentru celelalte zile fa-ti propria “reteta” de vizitare, folosind lista de obiective de mai jos. Nu uita, ia-o incet si bucura-te de fiecare clipa.

  • Fa o drumetie usoara pana in golul alpin al Muntilor Fagaras, pe Valea Sambetei. Pune Cabana Valea Sambetei pe GPS https://goo.gl/maps/utXmp1iisvfgFaaZA  si mergi pana cand vezi ca drumul devine prea accidentat. Parcheaza undeva si continua 1h30-1h40 pana la cabana Valea Sambatei. Nu uita sa-ti iei apa si pachetel de mancare cu tine. Bucura-te de priveliste uimitoare din golul alpin al Muntilor Fagaras. De aici, muntomanii urca pe creasta Fagarasilor, cel mai lung traseu de creasta din Europa, ajungand la varfurile Moldoveanu, Vistea Mare si Negoiu, cele mai inalte 3 ale Carpatilor.
  • Ai putea petrece o zi vizitand Manastirile Ortodoxe de la poalele Muntilor Fagaras. Construite de romanii Tarii Fagarasului, distruse de trupele Mariei Tereza in sec XVIII apoi reconstruite in sec XX, manastirile Tarii Fagarasului sunt un simbol al rezistentei romanilor in fata agresiunilor religioase si ideologice. De ne-ratat este Manastirea Sambata , ctitorie brancoveneasca, reconstruita de regele Mihai si unde a fost staret Parintele Arsenie Boca. Pe langa locul absolut incantator, amenajat cu multa dedicare de calugari si credinciosi, Manastirea Sambata are un muzeu unic de icoane pe sticla si carti vechi. Mai multe detalii aici: https://tarafagarasului.com/2020/07/21/manastirea-brancoveanu/
  • O alta manastire importanta este Sinca Veche, construita pe locul unei manastiri rupestre in care se spune ca se rugau taranii romani ramasi fara biserici, atunci cand trupele habsburgice le-au distrus. Legenda locului merge in perioade si mai vechi, chiar pre-romane, motiv pentru care i se mai spune “Templul Ursitelor”. Detalii aici: https://tarafagarasului.com/2020/07/21/sinca-templul-ursitelor/
  • Viziteaza neaparat Cetatea Fagaras, o cetate extraordinar de bine conservata si cu un muzeu spectaculos. O cetate inconjurata cu lac de aparare, cu o istorie tumultoasa. Nu rata schimbarea garzii la ora 12:00. Detalii aici https://tarafagarasului.com/2020/07/20/cetatea-fagaras/. Daca esti in Fagaras si ai energie, ai putea sa dai o fuga de 50km pana la Racos, unde  poti vedea formatiuni geologice spectaculoase amintind de Marele Canion, un lac de smarald si coloanele de bazalt. Iar daca ajungi in Racos, te mai poti abate 20km pana la Rupea, unde vechea cetate strajuieste orasul de pe un deal inalt, oferind privelisti magnifice.
  • Sasii au un loc aparte in istoria Romaniei, iar prezenta lor in Nordul Tarii Fagarasului a lasat urme trainice. Viziteaza Muzeul Bruckental din Avrig, Ansamblul fostei manastiri cisterciene din Carta, bisericile fortificate din Bruiu, Cincu, Cincsor. Vei descoperi o cultura care a creat o mostenire extraordinara, trainica, si vei admira oamenii pasionati de prezervarea acestei mosteniri. Mai multe despre manastirea cisterciana din Carta aici: https://tarafagarasului.com/2020/07/20/manastirea-cisterciana-de-la-carta/
  • Nu rata satele romanesti de pe marginea Oltului, cum este Rucar-Fagaras, pentru panorama extraordinara pe care o ofera. De pe dealurile care se ridica pe malul nordic al Oltului se poate admira intregul fierastrau al Muntilor Fagaras, ca si toata depresiunea Tarii Fagarasului, aflata intre munti si Olt. Sunt locuri de drumetie sau ciclism cu privelisti de o frumusete rara, locuri nepoluate, in care diversitatea florei si faunei este extraordinara si unde te poti incarca cu toata energia pamantului.
  • Tara Fagarasului are o fauna extrem de bogata, de la marii pradatori la cerbi sau pasari din cele mai diverse. Intreaba de observatoarele de fauna din zona… o sa ai parte de intalniri cu adevarat memorabile. Daca esti atras de pescuitul sportiv, vei gasi la tot pasul rauri de munte cu ape limpezi, pline de pastravi, dar si lacuri langa Olt, sau chiar Oltul in sine, unde au fost confirmate capturil de crap, somn si stiuca de dimensiuni legendare.
  • Traditiile si mestesugurile oamenilor gasesc in Tara Fagarasului oameni pasionati care le fac sa dainuie. Dintre toate, poate cea mai spectaculoasa este traditia cresterii cailor lipitani la Herghelia Sambata de Jos. Detalii aici: https://tarafagarasului.com/2020/07/21/herghelia-de-la-sambata-de-jos/. Dar vei gasi mult mai multe: cuptoare de paine, mori traditionale, ateliere de croitorie sau stane unde casul, telemeaua si urda sunt la superlativ. Toti sunt bucurosi de oaspeti desi nu cauta neaparat sa “targeteze” turistii, astfel ca nu sunt intotdeauna usor de gasit. Intreaba gazda pentru recomandari in zona.
  • Nu este o lista exhaustiva. Sunt atat de multe alte lucruri de facut! Vezi Castelul de Lut Valea Zanelor din Porumbacu de Sus, fa miscare la Aventura Parc Dragus, viziteaza faimoasele pastravarii cum este Albota sau mergi cu kaiakul pe Olt in Rucar-Fagaras, bucura-te de o zi cu soare la strandurile din Fagaras, Victoria sau Persani, fa-ti timp de delicii Haute-Cuisine la Casa Terra in Fagaras etc. etc.

Speram ca punctele de mai sus va vor fi de ajutor in planificarea unei vacante memorabile in Tara Fagarasului. Ne onoreaza ca locurile acestea au fost declarate Destinatia Anului 2020 si ne obliga sa ne ridicam la inaltimea asteptarilor. Mai multe informatii pentru cazari si atractii puteti gasi pe www.tarafagarasului.com.

Alte itinerarii

Viziteaza Muntii Fagarasului!

Munţii Făgăraşului sunt cei mai înalţi munţi din ţară (2544 m Vârful Moldaveanu, 2553 Vârful Negoiu) şi fac parte din Carpaţii Meridionali. Aceşti munţi […]

Descoperă