Valtorile de la Lisa

Masina de spalat arhaica.

Vâltorile de la Lisa din Tara Făgărășului sunt o minune istorică, o parte importantă a istoriei și tradițiilor regiunii. Oamenii din Tara Fagarasului le foloseau pentru a-si spala lana si pentru a putea face haine calduroase dar confortabile. Acest proces era lung și complex, dar rezultatul final, întotdeauna extrordinar.

Vâltorile aveau două componente principale: Paraul care aducea apadin munte si Valtoarea propriu-zisa. Aceasta e o constructie de forma circulara din scanduri garduite cu cercuri de fier, care imprima apei o miscare circulara. Tesatura era spălată in aceasta valtoare mai mult timp, pana cand aceasta se intarea si „intra la apa”. Dupa spalare, tesatura se punea la uscat. Țesăturile erau apoi trase peste mărăcini pentru a le face moi și pufoase.

Tradiție si Spiritualitate

Mestesug.

Aceste vâltori erau un loc popular de adunare pentru locuitorii din Țara Făgăraș, care veneau aici să-și spele lâna și să socializeze. În acest fel, Valtorile Lisei au ajuns să reprezinte comunitatea și tradițiile locale.
Astăzi, turiștii care doresc să facă un pas înapoi în timp și să afle mai multe despre istoria și tradițiile acestei regiuni pot vizita Vâltorile de la Lisa. Au fost restaurate cu meticulozitate pentru a putea fi apreciate în toată gloria lor. Vizitatorii pot vedea cum au fost folosite aceste mașini de spălat în trecut, pot auzi povești despre modul în care au fost o parte importantă a vieții comunității și chiar pot încerca să spele lâna în mod tradițional.

Vâltorile de la Lisa din Tara Făgărășului sunt o minune istorică care oferă o privire fascinantă asupra modului de viață al oamenilor din această zonă în trecut. Ele reprezintă un important loc de întâlnire și socializare pentru locuitorii din Țara Făgărașului, precum și un simbol al tradițiilor locale și al comunității.

 Dacă doriți să călătoriți înapoi în timp și să aflați mai multe despre istoria acestei zone, nu ezitați să vizitați Vâltorile de la Lisa.

Alte atracții turistice

Satul Rucăr

Rucăr, un pitoresc sat situat pe malul nordic al râului Olt, este una dintre bijuteriile autentice ale zonei Țării Făgărașului din România. Această așezare […]

Descoperă

Trasee de bicicletă din Zona râului Olt

Tu, bicicleta ta și frumusețile naturale ale râului Olt! Descoperă traseul care îți va arăta farmecul ce se ascunde […]

Descoperă

Herghelia Sâmbăta de Jos

Herghelia Sambata din Tara Fagarasului este cunoscuta pentru cresterea cailor Lipitan, una dintre cele mai valoroase rase de cai din lume […]

Descoperă